Specialisaties en aandachtspunten
Werken volgens mijn kernwaarden
Wie ben ik?
Christelijk | Creatief | Humoristisch | Intuïtief
Als ik mezelf zou moeten omschrijven in vier woorden, dan zouden de bovenstaande woorden wel een samenvatting van mij kunnen zijn. Dit zijn kernwaarden. Deze gebruik ik dan ook graag in mijn werk. Je leest hier meer over op deze pagina.
Maar eerst even een stukje terug in de tijd...
Als klein meisje was ik typisch Hollands te noemen. Blond, blauwe ogen en een lekkere bolle toet. Ik ben nooit heel dun geweest en hier was ik mij al heel jong van bewust. Toen ik 7 jaar oud was kreeg ik de opmerking:
"Zo, jij kan lekker eten!"
Waardoor ik dacht: "oh ik eet te veel, daarom ben ik zo dik!"
Dat was de start van een verstoorde relatie met voeding en mijn lichaam.
In de pubertijd ging deze ontwikkeling door en resulteerde in depressieve klachten, een heel slecht zelfbeeld en een verstoorde relatie met mijn lichaam. Het heeft heel wat tijd, werk en geduld gekost om deze relatie weer op te bouwen.
Toen ik moeder werd van mijn oudste dochter (nu 8) besloot ik Voeding en Diëtetiek te gaan studeren zodat ik eindelijk zou leren hoe ik het ideale lichaam kon creëren.
Tijdens die opleiding kwam ik in aanraking met Intuïtief Eten en besloot ik voor altijd te accepteren dat mijn lijf nu eenmaal niet gemaakt is om "perfect" te zijn. Ik koos voor liefde en acceptatie en toen ik in aanraking kwam net ACT, wist ik dat ik hier meer mee wilde doen.
Ik leerde te leven volgens mijn motto:
"Heb de moed om te veranderen wat ik kan veranderen, de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen en het inzicht om het verschil tussen beide te zien"
Neurodivergentie
Onder de paraplu neurodivergentie vallen heel veel groepen, waaronder:
- Autisme
- AD(H)D
- Hoogsensitiviteit
- Hoogbegaafdheid
- TOS
- Dyslectie
Al deze neurodivergenties kunnen los van elkaar of samen voorkomen. We kunnen het heel ingewikkeld maken, maar dat doen we nu niet. We leggen de focus op voeding bij neurodivergentie. Want niet alleen je brein werkt anders, je lichaam werkt ook anders. Ons brein vraagt veel energie en maakt jouw brein overuren? Dan heb je ook meer energie nodig.
Daarnaast zijn veel neurodivergenten gevoeliger voor bepaalde voedingsmiddelen, kunnen ze (volgens neurotypische mensen) "gekke" voorkeuren hebben of moeite hebben met het aanhouden van een ritme.
Bij mij vind je begrip en een soortgenoot. Ik ben hoogsensitief, (creatief) hoogbegaafd en ik vermoed dat er sprake is van ADHD (dit laatste is niet onderzocht, maar dat hoeft van mij ook niet... ik accepteer mijn ingewikkelde brein voor wat het is). Hoe mooi is het dat je voedingsadvies kan krijgen van iemand die jouw brein beter begrijpt? Die zonder vooroordeel naar je kan luisteren zodat je geen neurotypisch advies hoeft te ontvangen!
Waar we tijdens het coachen aan gaan werken is:
- Inventariseren waar je tegenaanloopt (en daar maken we een stappenplan voor)
- Je krijgt (indien van toepassing) al wat eerste voedingsaanpassingen
- We gaan aan de slag met klachten waar je tegenaan loopt
- We pakken de principes van Intuïtief Eten eruit waar jij aan wilt werken
- We brengen je kernwaarden in kaart
- Maken stappen naar je kernwaarden toe
Welk traject is aan te raden?
Afhankelijk van de ernst van de klachten en hoeveel principes van Intuïtief Eten aandacht verdienen, raad ik de Korte Wandeling of de Lange Wandeling aan. Wanneer er sprake is van overeten en/of (ernstig) emotie-eten, kan de Intensieve Wandeling wellicht passender zijn.
Emotie eten
Emotie-eten komt vaak voor. We zien emotie-eten weleens als "eten wanneer we ons slecht voelen". Maar emotie-eten is breder. Zo kan je ook emotie-eten bij:
- Momenten dat je erg blij bent
- Vermoeidheid
- Onrustig voelen
We kunnen samen op zoek naar momenten die jij moeilijk vindt en hiermee aan de slag.
Lipoedeem
Toen ik tijdens mijn stage een vrouw sprak met lipoedeem en zij was op zoek naar informatie over voeding bij deze aandoening, ben ik enthousiast de literatuur ingedoken. Tot mijn stomme verbazing kon ik nagenoeg NIETS vinden. Een paar vage websites, maar daar bleef het bij.
Mijn afstudeerscriptie heb ik dan ook gehouden over voeding bij lipoedeem en sinds dien ben ik één van de weinige diëtisten waar je terecht kunt met deze aandoening. Hoewel er nog veel onderzoek nodig is en de adviezen ongetwijfeld wat gaan veranderen... zijn de pluspunten vooral:
- Een luisterend oor
- Passend voedingsadvies (volgens de laatste wetenschappelijke inzichten)
- Praktische handvatten
- We gaan aan de slag met:
- Het accepteren van je lijf en aandoening
- Je kernwaarden in kaart brengen
- Stappen maken naar een leven naar je kernwaarden toe
- Welke principes van intuïtief eten voor jou aandacht verdienen
- Kijken hoe voeding in het plaatje past
- Welke voeding wel / niet bij jou passen
Welk traject is aan te raden?
Afhankelijk van de ernst van de klachten, maar meestal is de Lange Wandeling al passend maar soms de Intensieve Wandeling.
Praktijkonderzoek
Heel veel mensen lopen rond met "vage" klachten. Soms krijg je een diagnose zoals CVS, ME of fibromyalgie. Zelf ben ik jaren op zoek geweest naar de oorzaak van mijn "vage" klachten. Deze leken het meeste op CVS maar ik ben hier nooit voor geholpen of doorgestuurd.
Ook bij deze klachten is het goed om in kaart te brengen wat je voedingspatroon is. We kunnen samen kijken hoe je huidige situatie is, wat je wel en niet kunt en waar je naartoe zou willen. We kunnen aan de slag met een stukje acceptatie (van datgene wat we niet kunnen veranderen) en aanpassingen maken (daar waar je wel wat kan veranderen).
Mijn visie is dat voeding en je mindset veel uit kunnen maken hoe jij je voelt. Wellicht heb je zelfs behoefte aan iemand die meedenkt aan het plannen van je dag? Alle tools en technieken die we gebruiken kun je hiervoor inzetten.
Gewicht
De diëtist wordt vaak ingezet wanneer mensen willen afvallen. Of dit nu 10 kilo of 50 kilo is, maakt niet uit. Ik wil met jou aan de slag met je algehele leefstijl. De focus ligt niet bij de kilo's maar bij jouw volledige gezondheid en welbevinden.
Er is niets mis met de wens om af te willen vallen. Soms heb je zo'n hoog gewicht dat het je belemmerd om dingen te doen. Denk aan sporten of iets leuks met de kinderen. De focus ligt op:
- Je lijf voeden
- Waarom wil je afvallen? (Wat denk je ermee te bereiken?)
- Wat zijn je eetregels?
- Waarom lukt het niet om af te vallen?
- Kun je voelen wanneer je honger hebt en wanneer je verzadigd bent?
In het bos hebben we natuurlijk geen weegschaal. Die weegschaal vertelt je ook niet hoe jij je voelt. Wanneer je je lijf geeft wat het nodig heeft dan zal het lichaam (in de meeste gevallen) vanzelf naar een passend gewicht gaan. Doet je lichaam dit niet? Dan kan het zijn dat er iets in je lijf niet optimaal meer werkt. Hier kunnen we dan verder naar kijken.
Maak je dan een dieet?
Nee, je krijgt van mij NOOIT een dieet dat je moet volgen om af te vallen. We brengen in kaart wat je nu eet en we maken samen aanpassingen hierin die passend zijn bij jouw leven.
Bij heel veel mensen is er sprake van insulineresistentie. Insulineresistentie is een onderliggend probleem van onder andere:
- Diabetes Mellitus type 2
- Hypercholesterolemie
- Hypertensie
- PCOS
Ook met deze aandoeningen kunnen we aan de slag. Je ontvangt dan aanvullend voedingsadvies om die insulineresistentie aan te pakken. Voor alleen voedingsadvies raad ik je aan om een diëtist te zoeken die gecontracteerd is. Kun je wel wat coaching gebruiken? Dan ben je welkom bij mij.
Eetstoornis en eetproblematiek
Eetstoornissen kunnen in het groot of klein voorkomen. Ik behandel nooit iemand met een gediagnosticeerde eetstoornis. Dit vraagt om een specialistische en ingrijpende behandeling. Maar momenteel zijn er veel lange wachtrijen bij eetstoornisklinieken en ik ga graag met je aan de slag wanneer je hierop moet wachten.
Wat gaan we doen?
- We kijken naar de situatie waar je nu in zit en hoe je deze zal willen verbeteren.
- We leggen de focus op het hier en nu.
- We brengen je kernwaarden in kaart en kijken of we al een klein stapje kunnen nemen.
- Ik maak gebruik van Acceptance and Commitment Therapy.
- Ik bied een luisterend oor en vewacht geen grote sprongen van je, maar wel dat je inzet toont en interne motivatie hebt.
Lees vooral verder op de pagina van Eetstoornis Tussentraject.
Ja ik wil graag een gratis kennismakingsgesprek aanvragen
Weet je niet welke route voor jou het meeste passend is of twijfel je? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in en wij bespreken samen de opties.